Skip to main content

MEER OVER STRESS EN BURN-OUT BEGELEIDING

Stress is eigenlijk heel normaal. elke ochtend wanneer je je bed uitstapt kun je dit vanwege de stress-reaktie in jouw lichaam. Je lichaam maakt namelijk hormonen aan die ervoor zorgt dat jij in actie komt wanneer het nodig is!

Waarom heeft stress dan zo'n negatieve betekenis? Dit komt vooral doordat we (teveel) stress ervaren als iets negatiefs. er gebeurt van alles in je lichaam waar je geen controle meer over hebt, je weet niet hoe je het kunt beïnvloeden. Wanneer je stress ervaart ga je vaak van alles doen om het gevoel van controle terug te krijgen. En dat doen is nou juist niet goed. Zo blijf je "hangen" in je stress , je blijft "aan staan". Je geeft je lichaam onvoldoende tijd om te herstellen en verbruikt dan meer energie dan je opbouwt. Wanneer je dit langere tijd doet pleeg je roofbouw op je lichaam en kom je in een neerwaartse spiraal van uitputting terecht: via overspannen schiet je in een burn-out. Processen in je lichaam raken ontregelt. Je krijgt tal van klachten, waaronder slaapproblemen, geen energie, depressiviteit en angst. Daarnaast voel je je labieler, krijg je geheugenproblemen en bent sneller geïrriteerd. Een burn-out voelt dan ook vaak als een identiteitscrisis.

Burn-out begeleiding is maatwerk. Samen maken wij een plan. Dit plan baseren wij op de diagnose die je krijgt na de testen die je maakt, samen met jouw ervaring en jouw mogelijkheden. We werken aan je lichaamsherstel , je energie- en zelfmanagement en eventueel aan werkhervatting.

Je krijgt op jou afgestemde opdrachten/oefeningen en voldoende kennis zodat je zelf gaat ervaren wat goed voor je is. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat je beter wordt van een burn-out door activiteit af te wisselen met rust.  Je volgt hierin jouw eigen tempo. In je hersteltraject bij je burn-out nemen we pas een stap als de vorige stap gestabiliseerd is. Zo voorkom je dat je weer terugvalt. Bij de één zal herstel van burn-out dus sneller gaan dan bij de ander.  Ook maken we tijdens het hersteltraject je vooruitgang meetbaar.

De inhoud van de stappen zal per persoon verschillen, afhankelijk van je klachten, behoeften en leerproces: wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt! Zo werken we toe naar herstel van je burn-out, beter energie- en zelfmanagement en stapsgewijze werkhervatting

Love yourself enough to live a healthy lifestyle